Att springa är tråkigt

Jag antar att många av er känt som jag: Att springa är tråkigt, man spelar hellre fotboll eller badminton eller innebandy för det är så himla tråkigt att springa, eller?

I alla fall tycker jag så! Eller har tyckt kanske jag skall säga, har jag ändrat mig? Ja, jag hoppas det i alla fall. Vad gör man för fel då? … Man har för höga mål, vill för mycket, så det vanligaste felet är nog att man knäcker sig direkt. Man får för sig (plötslig inspiration) att börja springa och så sätter man igång, springer 5 km och kommer i mål helt död. Kanske gör man det några gånger till, men sen spyr man bara på det och slutar. Typ så …

SÄTT INTE FÖR HÖGA MÅL! Sikta bara på att höja nivån, sakta men säkert. Är man helt otränad och inte orkar springa ett steg är ju detta en ganska tacksam uppgift …

Jag har alltid tyckt att; skall man springa så skall man springa hela sträckan, inte hålla på att gå som någon gammal panschis, det är lite förnedrande. Vad är skillnaden nu då?

Ja, jag skaffade en pulsklocka en Polar FT 80. Det var nog helt rätt för mig. Startade ett program för att förbättra konditionen och sen var det inte så svårt längre. Enligt klockan skall jag ta det lugnt … väldigt lugnt (kanske beror detta på att jag har så himla dålig grundkondition?). Jag är helt enkelt tvungen att gå en massa. Springer jag åker jag upp i puls direkt och då blir klockan inte nöjd och mitt program uppgraderas inte. Klockan köpte jag i våras (2011) och jag är fortfarande lika het på att använda den. Dessutom kan man ju tanka upp informationen på Polars website och kolla pulskurvor och annat skoj. För alla tekniknördar som har motivationsproblem säger jag bara – KÖP!!!

Här kommer mina bästa råd:

1. Se till att det blir kul! Gör vad som helst, köp nya skor varje månad, skaffa prylar, GPS:er, klockor, kläder, läs tidningar, gör vad som helst bara det blir så kul som möjligt!

2. Skaffa en rutin. Rutinen behöver inte vara varje tisdag eller varje söndag. Det kan vara en gång varje vecka och senare två gånger varje vecka, men HÅLL rutinen annars är det ingen rutin. Tar du semester eller blir sjuk, se till att komma tillbaka så fort som möjligt igen. Vinter är ingen ursäkt att inte springa …

3. Gör det lätt! Springa passar mig för jag behöver inte boka tid för ett pass, jag är kass på att boka tider och kass på att hålla tider. Springa kan man göra NÄR SOM HELST, den som säger något annat ljuger för sig själv…

4 Vänta på belöningen, den kommer, men det kan ta lite tid. Ge det 4 -5 månader i alla fall. Kondition kommer inte blixtsnabbt även om det står så i alla tidningar, men det är värt att vänta på: En härlig känsla!!

5. Sätt mätbara mål (eller andra mål, typ tävlingar) som gör att du kan märka att du förbättrar dig! När du uppnått ditt mål, sätt upp ett nytt, men kom ihåg dina gamla så att du inte glömmer av att du utvecklats!

6. Gör dig oberoende! Jag vet att många vill ha med sig en träningskompis och det är ju roligt ibland, MEN, skaffa också rutin på att träna själv! Gör dig oberoende av andra. Det är inte det minsta farligt att bege sig ut och springa en runda ensam. Gör man sig beroende av andra kommer man inte att lyckas. Jag har sett många exempel på det …

Lycka till!

2 reaktion på “Att springa är tråkigt

 1. Pingback: Har uppdaterat mitt inlägg ”Att springa är tråkigt” | Löpning för vanligt folk

 2. Håller med dig om att ska man springa så ska man och inte gå. Blir speciellt störd på när folk säger
  - Jag sprang idag.
  - jaha! Hur länge? och hur långt?
  - Asså.. Jag sprang inte hela tiden, jag gick i två minuter och sprang i en och så höll jag på så.

  Fast istället nickar jag och tänker ”skyll dig själv, så länge jag slipper göra det så är jag nöjd”
  riktigt jobbigt att komma in i en skön löpargång efter att man gått!
  Kul blogg! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>