Dåligt med bloggar för nybörjare

Nu har jag googlat runt en del och letat efter löparbloggar för nybörjare, de som verkligen aldrig har sprungit, och det kan jag säga att det finns inte många. Googlar man på ”löparblogg” och ”nybörjare” kommer min blogg på första sida, ganska otroligt med tanke på att jag började skriva i december (2011).

De allra flesta löparbloggar handlar om mer eller mindre elittränade personer, som tränar inför något maraton eller någon annan tävling. Och så finns det drösvis med bloggar med folk som bara vill visa upp sig och skryta, och det är väl bra att de får chansen till det om de har det behovet, men det intresserar inte mig i alla fall.

Det vore roligt om någon hittade in till min blogg. Lite kommentarer, synpunkter och frågor hade piggat upp, men man får ge det lite tid. Jag har helt medvetet inte gjort någon som helst reklam för bloggen, varken på blogglistor eller Facebook. Hittar någon hit så lär enda sättet vara med hjälp av Google. Detta är ett litet experiment för att se om det går och hur lång tid det tar, men det är en annan historia…

Hur som helst, jag kommer att fortsätta leta efter bra löparbloggar och hittar jag någon så länkar jag till den, men just nu känns det lite tunt för de som verkligen är nybörjare och knappt orkar springa, som jag!

Ni hittar mina länkar till intressanta löparbloggar på den här sidan!

22 reaktion på “Dåligt med bloggar för nybörjare

 1. Jag är en nybörjare på 44 år som större delen av mitt liv varit ganska stillasittande. Jag är inte överviktig men konditionen är i botten, som en 80-åring nästan. Men nu, när doktorn ordinerat blodtrycksänkande-, kolesterolsänkande- och blodförtunnande medicin efter en Carotis Disektion (en strokeliknande åkomma i halspulsådern) så bestämmde jag mej. Nu jävlar ska jag börja löpträna.

  Jag kanske även ska börja skriva en blogg.

  • Låter inte roligt. Lite nyfiken, har du kommit igång med löpandet än? Tänk på att kondition inte kommer över en natt, räkna med ett halvår innan du känner riktigt resultat och ta det lugnt i början. Jag tror det är bra att skriva, om det är blogg eller bara på papper spelar nog inte så stor roll, men om man skriver kan man gå tillbaka och kolla hur läget var när man började, man glömmer så himla lätt. Sen har ju en blogg fördelen att man kan få input från andra, vilket är roligt såklart.

   Lycka till och ge inte upp!

 2. Hej!
  Här är en till ”nybörjare”. Har väl hållt på med löpning i ett år, men innan dess var jag helt otränad. Har mycket kvar att förbättra och det bloggar jag om! :-) kul att hitta din blogg, har också haft svårt att hitta bloggar som inte tillhör ”elit-löpare”.
  / ”Floda-tjej” :-)

  • Kul att du hittade hit! Kollade din blogg och ser att det går riktigt bra! Ser att du jobbar flitigt med mål och det gör ju att det blir roligare (tycker dom flesta), jag skall förtydliga mina egna mål på bloggen vad det lider, det är lätt att man glömmer var man en gång var annars! Lycka till!!

 3. du har så rätt!!! allt är elitsatsare… och inte alls i min stil med att ”försöka mig på en svensk klassiker, men se till att ha jäkligt skoj på vägen” … nu letar jag lidingölopps-sista-minuten-tips! :) har du några sånna kanske?

  • Lidingöloppet låter ju faktiskt lite ”elit” :-) . Det är 30 km och sista helgen i september om jag fattade rätt? Frågan är hur mycket du har sprungit innan, hur långt du är van att springa. När jag sprang Göteborgsvarvet fick jag väldigt ont i höfterna och detta skall tydligen bero på att man inte är van vid längden helt enkelt. Så mitt råd skulle vara att lägga in några riktigt långa pass 1,5 mil eller längre något i veckan, men inte sista vecka. Spring långsamt och kontrollerat och tänk på löpsteget. Får du skav så se till att smörja med vaselin innan.

   Lycka till!!

 4. Hej! Min kommentar kommer 1 år försent men vad gör det ;) Jag startade en blogg för ca 10 månader sedan för att jag saknade löparbloggar för nybörjare (jag är nybörjare) och där man kan få inspiration och motivation. Motivationen för mig är det svåraste, att motivera sig att ta sig ut. Jag skriver mest för min egen skull, inlägg som ska ge mig motivation. men det är kul om någon fler läser och kanske också kan inspireras eller ge mig inspiration :) kolla gärna in den! :)

  mvh Katarina

 5. Jag har börjat från botten med min löpning efter ett långt uppehåll som pågått från slutet av 90-talet. Det går sakta framåt och ni får gärna läsa om mina vedermödor. :)

  • Kul att du hittade hit! Jag kikade lite på din blogg och blev imponerad. Riktigt strongt att komma igång som du har gjort. Jag ser lite av din tider att du fortfarande springer ganska långsamt, men att du ökat till 4 ggr/vecka och nämde någon om intervall. Jag skulle bara vilja slänga in en varning för skador, jag har haft hur mycket skador som helst, senast hälsenan som fortfarande inte är bra efter 1,5 år. Och enligt min erfarnehet är det intervallträning som är det absolut farligaste. Skulle jag vara dig skulle jag försöka få upp längden i stället och hålla tempot lågt och succesivt se hur det går fortare, månad för månad. Allt det där som står i tidningar om att bli snabbare kan vara helt förödande. 4 ggr/vecka låter lite mycket också (om det är bara löpning vill säga), glöm inte att kroppen skall återhämta sig.

   Lycka till så syns vi på varvet!

   • Hej Rune och tack! Kul att du tittade in på min blogg!

    Ja, jag springer fortfarande långsamt och det beror nog på att jag har ca. 30-35 kg till som jag måste bli av med innan jag når matchvikt. Jag körde lite intervaller i början men har senaste månaderna bara kört distans och uthållighet. Nu har jag som sagt funderat igen på att lägga in ett intervallpass i veckan, men med det du skriver så avstår jag nog det ett tag till och fortsätter med distanspass som jag ökar på längden på i små steg. Jag är ju ingen ungdom längre heller så kroppen tål väl inte lika mycket.

    Jag förstår att det är jobbigt att dra på sig en skada som det tar tid att få ordning på. det vill jag helst klara mig från. Jag tycker det känns bra med fyra pass i veckan, men funderade efter dagens runda om det kanske vore idé att träna något annat ett av dessa fyra pass. Som jag tolkar det du skriver är det fyra pass löpning du tycker låter för mycket?

    Tack för tips och råd!

    • Att dra på sig en skada är det jobbigaste som finns, man blir knäckt även mentalt så det skall man akta sig för. Du skall ju inte vinna någon tävling (inte på det sättet i alla fall) så ta det lugnt. Ja, jag skulle nog rekommendera ett pass styrketräning istället för löpning. Försöker själv få till 3 pass löpning och ett med styrketräning, men är glad om jag lyckas få in två pass löpning i veckan. Gjorde min första runda nu idag på detta året och som tur är tappar man inte så mycket kondition på en månad, men man får lite mer ont, det är inte lika njutbart att springa när man hållit upp. Ett bättre alternativ till intervall är backar, det är lite snällare och dra upp pulsen rejält. Men vill du gå ner i vikt skall du träna med lägre puls och längre så att fett-förbränningen kommer igång. Det gör den efter ca 7 km och sen får man inte är för mycket efteråt.

     Såg att du försökt ändra ditt löpsteg också, passa dig för det om du inte har problem (har du problem/ont så är det nog bra). Om du inte har ont så ändra ingenting, jag började trixa och det gick åt h..vete. Nu försöker jag hitta tillbaka och det är inte lätt…

     • Jag kan tänka mig det. Har varit förkyld ett par gånger under vintern nu och bara det var lite jobbigt mentalt. Har man då en rejäl skada kan jag tänka mig vad det gör. Du har helt rätt i att det inte är någon tävling jag ska vinna, då skulle nog satsningen påbörjats för ungefär trettio år sedan. :) Jag har inga större problem med att få till tre-fyra löppass under en vecka. På vardagarna blir det dock med pannlampa nu under den mörka tiden.

      Jag funderar på om ett pass kettlebell i veckan kunde vara något. Har ett gäng bekanta som kör det två gånger i veckan 200 meter från bostaden.
      Vad jag förstått ger kettlebell en varierad träning med både styrka och kondition. Vad tror du om det? Jag tänker mig också att köra en snabbdistans i veckan. Om veckoschemat skulle innefatta två distanspass med låg puls, en snabbdistans på kuperade vägar och ett kettlebell-pass kanske jag får till en bra mix?

      Det enda jag ändrat med mitt löpsteg är att jag kör med högre kadens. Jag snittar nu 170-175 i kadens och det fungerar och känns bra för mig. Har kört med det i lite över två månader nu och jag har inte känt att det inverkat negativt, snarare positivt och något annat har jag inte tänkt att göra åt löpsteget inom överskådlig tid.

     • Det låter faktiskt som du skulle vara gjord för att löpa, jag har haft sprucken menisk (operation), ont i knäna, två olika fotnervsproblem (och numera inlägg), muskelbristning, och två gånger hälseneinflamation och allt detta på 3 år. Jag brukar faktisk springa om jag är förkyld, inte om jag har feber eller väldigt ont i halsen, men annars, upplever att man blir frisk fortare. Fixar du att springa så mycket så kör på, du får passa dig för att inte bli fanatisk bara, det är ju något man ofta ser, allt går överstyr och det är bara träning som är viktigt.

      Ja, mitt idealupplägg, som jag aldrig riktig får tid att införa är, ett långpass (1-1,5 mil), ett normalpass 8 km, och ett högintensivt pass backe eller snabbtempo slätt, så jag tror din tanke är rätt, dock tror jag att om du har viktnedgång som prio ett skall du bara köra långpass tills vidare, förvisso boostar de snabbare passen konditionen så det kanske inte är så dumt ändå.

      Kettlebells är nog bra, ingen egen erfarenhet men stärker ryggen och bålen gissar jag.

      Kadens är samma som bpm då gissar jag, jag har 168 ungefär och det är väl önskvärt (enligt någon) att öka det till 180-190, alltså korta steglängden. Men kortar man längden ändrar man steget helt och det blir helt andra belastningar, för hälsenan är det helt förödande att landa på tå (köpte ett par barfotaskor och det var helt kass, gjorde ont som f.a.n i senan), men återigen känner du inget så är det nog ok. En fråga bara, varför ändra?

     • Tack för att du tar dig tid att svara så utförligt på mina kommentarer!

      Du har råkat ut för mycket elände på dessa tre år! Jag hoppas att jag slipper göra dig sällskap på den fronten. När det gäller förkylning har jag gjort som du, avstått träning vid halsont och feber. Det verkar vara standardbudskapet har jag sett på många håll. Jag tror nog att jag kommer att lägga in ett pass med någon alternativ träning under veckan för att inte riskera något. Är nog bra att träna lite andra muskelgrupper också. Vad det blir återstår att se, men jag kommer nog att prova på ett pass kettlebell.

      När det löppassen känns det nog som att det kommer att bli långpass mestadels, men jag skjuter nog in något snabbdistanspass då och då så får jag se hur det utvecklar sig.

      Med kadens menar jag antal fotisättningar per minut. Har läst på flera olika ställen att 180 verkar vara det optimala för löpekonomin. Farten styr man med steglängden om jag fattat det rätt. I och med att jag i början hade låg kadens jämfört med det som anses optimalt, ca. 120, så bestämde jag mig för att öka. Jag kände en positiv förbättring när jag gjorde detta och har som sagt ännu inte fått några problem av det. När jag kör långpass och lågpuls brukar jag hålla mig på 60-70% av maxpulsen. Maxpulsen är dock i mitt fall uträknad teoretiskt, har inte gjort något maxpulstest ännu. Snittpulsen brukar då ligga på 140-145 bpm för mig. Jag upplever att jag i mitt löpsteg landar på mellanfoten.

     • Mm, fast det är ju inte löpekonomi du är på jakt efter, nästan bra om man springer lite oekonomiskt ibland då får man ut mer effekt så att säga, men det är klart man får ju en positiv kick om man förbättrar sina resultat också! Vad är den högst puls du kommit upp i?

     • Ja, det har du faktiskt rätt i. Mina tankar har varit att bra löpekonomi gör att orken räcker en längre sträcka och på så vis att jag också skulle förbättra min uthållighet. Tiderna är för mig nu sekundärt, det är uthållighet och fettförbränning jag strävar efter i första hand. Då kan kanske som du säger lite mer oekonomisk löpning ge större effekt. Sedan är det såklart roligt om man ser att tiderna förbättras lite också.

      Jag har som högst kommit upp 165 i puls på snabbdistans och det är 90% av min beräknade maxpuls på 176. Min vilopuls som jag senast kontrollerade för ca. 1,5 månad sedan var då 66. Jag fyller 50 år i sommar. De intervallpass jag körde tidigt i höstas gav inte så mycket i puls då mjölksyra och flås stoppade mig innan jag fick upp pulsen. Det jag tydligt har märkt som effekt av lågpulspassen är att mjölksyratröskeln har flyttats högre upp.

     • Jag har läst en del om hur man skall testa fram sin maxpuls, men för mig har det funkat bäst att helt enkelt dra på allt man har strax innan man är i mål på sin ordinarie löprunda, vetskapen om att man inte skall springa längre gör att man inte behöver hålla igen. Tror jag har kommit upp i 194 som mest, men det är individuellt, jag är 47. Att springa på plan mark och öka farten brukar göra att man slipper mjölksyran. Jag tror att din vikt innebär mer mjölksyra, det blir lite som att springa i backe, tyngre helt enkelt. Du är aldrig borta i Göteborgstrakterna och springer eller?

     • Jag har också läst en del om olika metoder för att testa maxpulsen men det behöver kanske inte vara svårare än du säger. Jag bör ju hamna ganska nära max i alla fall och det tycker jag kan vara tillräckligt.

      Plan mark är nog bra att köra på som du säger och att min vikt påverkar mjölksyran är jag med på. Det är många extrakilon jag släpar runt på och de var många fler när jag började träna i somras.

      Oftast blir det att jag utgår hemifrån på mina rundor av praktiska skäl, men jag var och provade femman i Skatås i slutet på november. Det skulle dock vara roligt att prova lite fler olika ställen att springa på så det är inte omöjligt att jag dyker upp någonstans i närheten av Göteborg. Det tar bara ca. 30 minuter för mig att ta mig in till Göteborg med bil.

     • Hej där!

      Tänkte bara kolla om du fortfarande springer, kollade din blogg, men såg inget!

      /Rune

 6. Hej!

  Jag är också nybörjare, ganska iaf :p Och jag har faktiskt en blogg där jag skriver om hur det är att vara nybörjare, hur jag tränar och vad jag gör för att hitta motivation. (jag har ett PB på milen på 56.38, så jag är en helt vanlig löpare) :)

  • Kul att du hittade in till min blogg! Bra att få en kommentar, för bloggandet har varit riktigt uselt det senaste! Med den tiden på milen kan vi tävla, just nu vinner du nog! Kör hårt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>